Skip to content

Lansare de carte la Iaşi: Pârtia, de Emil Iordache

Miercuri, 11 octombrie, ora 17.00, la Librăria „Orest Tafrali” (Univ. „Al.I. Cuza” Iaşi, Corp A), va avea loc lansarea romanului Pârtia, de Emil Iordache, recent apărut în colecţia „Fiction Ltd.” a Editurii Polirom, şi în ediţie digitală.

 

Invitaţi: Marina Vraciu, Mihaela Grădinariu, Ana Ciorăscu, Bogdan Creţu, Antonio Patraş, Mircea Platon

 

Moderator: Leonte Ivanov

 

În plină Epocă de Aur, unul dintre mai-marii tîrgului S. şi directorul şcolii uneltesc pentru a elibera un post la grădiniţă ce ar urma să fie ocupat de fiica unei cunoştinţe. Ocazia perfectă le-o oferă Anişoara Proca, o tînără educatoare, cînd se afişează goală puşcă la fereastra locuinţei sale, în urma unei seri de pomină. Lucrurile se încurcă însă cînd Anişoara se dovedeşte a fi îndărătnică şi se opune cu toate forţele acestei mutări, ba mai mult, are şi o relaţie amoroasă cu fiul directorului. În paralel se desfăşoară şi povestea lui Codreanu, profesor repartizat în S., dar care vrea să-şi aranjeze un transfer într-un oraş mare, pentru a fi alături de soţia lui, Silvia, proaspătă absolventă de Electrotehnică.

 

Romanul lui Emil Iordache, recent regăsit, este o frescă a unui orăşel de provincie în comunism, loc unde totul se bazează pe relaţii şi influenţe, unde orice este posibil, cu condiţia să cunoşti pe cine trebuie, iar numai cei cu un curaj nebun îndrăznesc să stea împotriva valului.

 

Emil Iordache (1954-2005) a fost profesor la Catedra de Slavistică a Facultăţii de Litere din cadrul Universităţii „Al.I. Cuza” din Iaşi.

A publicat zece cărţi de critică literară, a tradus treizeci de volume (printre care Anna Karenina, Glorie, Doctor Jivago, Idiotul, Suflete moarte, Mantaua) şi a îngrijit numeroase ediţii. La Editura Polirom a publicat: Ghid de conversaţie român-rus (2000, 2005) şi Ghid de conversaţie rus-român (2003).

 

 

Studenții care vor participa la acest eveniment vor avea șansa de a câștiga un exemplar gratuit.